İkili fayans tozu, tuğla tozu ve cam tozu bazlı geopolimer kompozitlerin mekanik özelliklerinin incelenmesi - GÜNEL, Gazi; SEVİM, Özer and DEMİR, İlhami and ALAKARA, Erdinç Halis (International Conference on Applied Engineering and Natural Sciences, 2023)
Dünya nüfusunun hızlı bir şekilde artmasıyla yapı ihtiyacına karşı duyulan talepler de artış göstermektedir. Beton, yapıda en çok kullanılan yapı malzemeleri arasında yer almaktadır. Betona bağlayıcılık özelliği kazandırmak için çimentoya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyacı karşılama doğrultusunda yüksek miktarda sera gazı salınımı ve doğal yaşam alanlarının tahribatı gerçekleşmektedir. Çimento üretimi sonucu doğaya verilen bu zararı bertaraf etmek amacıyla puzolanik malzemeler çimento yerine ikame edilerek kullanılmaktadır. Çimentonun diğer bir alternatifi olarak geopolimer beton karşımıza çıkmaktadır. Geopolimer beton çimentodan tamamen bağımsız, puzolanik malzemelerin alkali çözeltilerle aktive edilmeleriyle elde edilmektedir. Geopolimerlerin çevreci olmasının yanı sıra mekanik ve fiziksel özellikleri bakımından geleneksel betondan daha üstündür. Bu bağlamda çalışmada bağlayıcı malzeme olarak inşaat yıkıntı atıklarından elde edilen Fayans Tozu (FT), Tuğla Tozu (TT), Cam Tozu (CT) ve alkali aktivatör olarak NaOH kullanılmıştır. Geopolimer harçlar bağlayıcı malzemelerin farklı oranlarda kullanılmasıyla ikili karışımlarla hazırlanmıştır. 100 ℃ etüvde, 24 saat kür edilen harçlara eğilme dayanımı ve basınç dayanımı testleri yapılmıştır. Sonuçlar incelendiğinde; cam tozu ikameli ikili karışımlarda, cam tozu ikame oranının artmasıyla eğilme ve basınç dayanım değerleri de artış göstermiştir. Cam tozunun yalnız başına geopolimer harçlarda bağlayıcı olarak kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca servis ömrünün doldurmuş yapıların yıkım çalışmaları sonucunda meydana gelen atıkların geri dönüştürülerek kullanılması sürdürülebilir çevreye katkı sağlayacaktır.