Demir Oksit ile Hümik Asit Adsorpsiyonu - ÇELİK, Suna Özden and Nesli and KAYKIOĞLU, Gül (International Conference on Applied Engineering and Natural Sciences, 2023)
Bu çalışma ile, önemli bir doğal organik madde (DOM) fraksiyonu olan hümik asitin (HA), demir oksit kullanılarak adsorbsiyon yöntemiyle su ortamından giderimi ve adsorpsiyona iyonik şiddet etkisi araştırılmıştır. Çalışmalar iyonik şiddet varlığında, 5 ila 100 mg/L aralığında HA içeren su örneklerinde ve 100 ve 500 mg/L demir oksit (DO) ile, pH 4-6 aralığında yürütülmüştür. Çalışma kapsamında pH, iyonik şiddet ile DO ve HA konsantrasyon değişimlerinin adsorbsiyona etkisi incelenmiş, adsorpsiyon kinetiği ve izotermi belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, çözeltinin pH değerinin artmasına bağlı olarak DO ile HA adsorpsiyonu azalmıştır. Genellikle, HA gideriminde, DO konsantrasyonundaki artışın etkisi, iyonik şiddet oluşturmak için eklenen Na2SO4, NaCl, ve Na3PO4’ün olumsuz etkilerini azaltma yönünde olmuştur. Temas süresi arttıkça adsorpsiyonun arttığı belirlenmiştir. Adsorpsiyonun dengeye ulaşma süresi 120 dakika olarak gözlenmiştir. Adsorpsiyonunun HA ve DO dozuna güçlü şekilde bağlı olduğu ve Langmuir modeline uyduğu tespit edilmiştir. Maksimum adsorpsiyon kapasitesi (qmax) 222,2 mg/g olarak belirlenmiştir. Kinetik değerlendirmede HA adsorpsiyon reaksiyonunun ikinci derece kinetik modele uyduğu bulunmuştur.