Kurumsal Ağlara Yapılan Saldırılarda Açıklanabilir Yapay Zekânın Yeri - Yaz, Özer; Süzen, Ahmet Ali (International Conference on Applied Engineering and Natural Sciences, 2023)
Bilişim sistemlerinin her alanda kullanılması nedeniyle siber güvenlik tehditleri artmaktadır. Bilindiği üzere günümüzde bilgiye erişim ihtiyacı her an doğabilmektedir. Artan kişisel erişim ve İnternet kullanımı milyarlarca cihaza yayılmakta, zettabayt boyutunda verileri ortaya çıkarmakta ve siber güvenlik tehditleri oluşturmaktadır. Siber güvenlik tehditleri, kişi ve kurumların bilgi ve iletişim sistemlerindeki bilgi güvenliği açıklarını her geçen gün artırmaktadır. Bu durum sistem çalışmazlığına, finansal kayıplara ve siber güvenlik riskine neden olmaktadır. Yeni teknolojilerin siber savunma sistemlerine adapte edilmesi, tehditlerdeki yeni teknolojik artış göz önüne alındığında çok kritik olduğu görülmektedir. Bu kapsamda yapay zekâ uygulamaları, siber güvenlik alanında kullanıcı davranışlarını analiz ederek iyi ve kötü aktiviteleri ayırmak için kullanılabilmekte, birbirinden bağımsız gibi görünen saldırı göstergelerini yorumlayıp korelasyon kurallarına göre alarm üretebilmektedir. Ancak yapay zekâ sistemleri açıklanabilirlik konusunda yetersiz kalabilir ve sınırları olabilir. Açıklanabilir yapay zekâ (AYZ) burada devreye giriyor. AYZ sonuçların geliştirilmesine, anlaşılmasına ve yorumlanmasına yardımcı olur. Bu araştırma kapsamında kurumsal ağlara yapılan saldırılarda, saldırıların tespitinde başarı oranının artırılması, yeni saldırı tiplerinin tespit edilmesi ve saldırı tiplerinin açıklanması amacıyla açıklanabilir yapay zekâ sistemi oluşturma amaçlanmıştır.