Isı Değiştirici Temizleme Yöntemleri Ve Verimlilik - TAŞKESEN, Edip; DUMRUL, Hakan; ARLI, Fatih (International Conference on Applied Engineering and Natural Sciences, 2023)
Isı eşanjörleri akışkanlar arasında verimli ısı transferi için çeşitli endüstrilerde kullanılan hayati öneme sahip ekipmanlardır. Zamanla ısı eşanjörleri birikintiler biriktirebilir, bu da performansın düşmesine ve olası ekipman hasarına yol açmaktadır. Bu nedenle, optimum verimliliği korumak için düzenli temizlik gereklidir. Bu çalışma, ısı eşanjörlerini temizlemek için etkili yöntemleri tartışmaktadır. Bu yöntemler arasında mekanik temizleme, kimyasal temizleme, hidrodinamik temizleme ve ultrasonik temizleme yer almaktadır. Her yöntemin avantajları, sınırlamaları ve uygulamaları incelenerek ısı eşanjörü bakımı için gerekli bilgiler sunulmuştur. Araştırmanın neticesinde; ısı değişticilerin temizlenmesiyle birlikte verimliliklerinde artış olduğu görülmüştür.