SMART HOSPITAL SYSTEM AKILLI HASTANE SİSTEMİ - Kuran, Rabia; Gülcü, Şaban (International Conference on Applied Engineering and Natural Sciences, 2023)
Hastanelerde yatış sürecinde çeşitli sorunlar ortaya çıkmaktadır. Hasta refakatçilerinin yanı sıra hastalar da bu süreçte çeşitli zorluklarla karşılaşabilmektedir. İletişim eksiklikleri, taleplerin etkili bir şekilde iletilmemesi ve ihtiyaçların karşılanmaması gibi konular hastanede yatış sürecindeki sorunları arttırmaktadır. Bu çalışma, hastanede kalma sürecinde karşılaşılan bu zorlukları azaltmayı hedeflemektedir. Hastaların mobil uygulamalar aracılığıyla ihtiyaçlarını iletebilmesi, taleplerin hızlı bir şekilde yönetilmesini sağlayabilir. Bu uygulama sayesinde hastalar, ihtiyaç duyduklarında hemşirelerle birebir iletişime geçmek zorunda kalmadan diğer hizmet birimleriyle iletişim kurabileceklerdir Ayrıca, web tabanlı uygulama aracılığıyla hasta bilgileri, hastane durum bilgileri takip edilebilir ve hastanın durumuyla ilgili koordinasyon sağlanabilir. Hasta yatış süreçlerindeki sorunlara odaklanan bu çalışma, hastaların ve refakatçilerin deneyimini iyileştirerek sağlık sektöründe olumlu bir etki yaratmayı hedeflemektedir. Çalışmanın amacı, hastanede yatan hastaların veya refakatçilerin, mobil uygulama aracılığıyla o anki hemşire ve doktor bilgilerine erişim sağlamasıdır. Hastalar, odada bulundukları sürece ihtiyaçları olduğunda uygulama üzerinden talepler oluşturabileceklerdir. Bu sayede hasta veya refakatçi, hastanenin odasından çıkmadan ihtiyaçlarını ve isteklerini iletebileceklerdir. Bu durum, hemşirelerin aracılık etmesini gerektirmeyecek ve refakatçilerin kısa süreli bile olsa hastanın yanından ayrılmamalarını sağlayacaktır. Ayrıca web tabanlı bir platformda, hangi hastanın hangi odada kaldığı ve hastanın refakatçi bilgileri gibi bilgiler yer alacaktır. Herhangi bir talep geldiğinde (kişisel, yiyecek-içecek veya acil durum talepleri gibi), ilgili hizmet biriminde çalışan kişiler, talepleri hastanın yatış odasının kat ve oda numarasıyla eşleştirerek teslim edebileceklerdir.