Beslenme ve Diyetetik Alanında Gıdalarda ve Beslenmede Ölçü Birimleri, Ölçü Araçları ve Ölçü Almada Kullanılan Yöntemler - Alkan, Şenay Burçin; Kara, Hasan Hüseyin (International Conference on Applied Engineering and Natural Sciences, 2023)
Beslenme ve diyetetik alanında, besinlerin boyutlarını ölçmek ve değerlendirmek için çeşitli ölçü birimleri, araçlar ve yöntemler kullanılmaktadır. Bu ölçü birimleri, araçları ve yöntemleri, diyetisyenlerin, bu alanda çalışan araştırmacıların ve tüketicinin besinlerin besin ögesi içeriğini ve porsiyon boyutlarını doğru bir şekilde değerlendirmelerine ve kullanmalarına olanak tanır. Ölçü birimleri, ölçüm araçları ve yöntemleri, beslenme bilgilerinin doğruluğunu, tutarlılığını, tekrarlanabilirliğini, etkili ve doğru bir şekilde aktarımını sağlayarak beslenme ve diyetetik alanında önemli bir rol oynamaktadır. Söz konusu kavramlar hasta veya danışan eğitimi, yasal düzenlemelere uyum, reçete geliştirme, araştırma ve veri analizinin kolaylaştırılmasında önemli bir yere sahiptir. Ayrıca beslenme alanında kanıta dayalı uygulamaları ve objektif karar vermeyi mümkün kılar. Bu çalışma kapsamında sunulan bilgiler, besin tüketimini belirlemek, yemek planları tasarlamak ve beslenme rehberliği arayan bireylere uygun diyet önerileri sağlamak açısından önemlidir.