Yarı Aktif Süspansiyon Sisteminin Analizi


Abstract views: 104 / PDF downloads: 250

Authors

  • Hüseyin Kahraman Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi

Keywords:

Süspansiyon Sistemleri, Aktif/Pasif Süspansiyon Sistemleri, Matlab/Simulink, Titreşim, Sönümleme

Abstract

Süspansiyon sistemleri sürüş sırasında aracın konforuna ve yol tutuşuna doğrudan etki eden sistemlerdir. Günümüzde yarı römorklarda pasif süspansiyon sistemleri yaygın olarak kullanılmaktadır.

Tasarımda taşımacılık ve nakliyat işlemlerinde sıklıkla kullanılan açık kasa treyler araçları baz alınarak hali hazırda kullanılan süspansiyon sisteminin incelenmesi, Matlab/Simulink ortamında analizinin yapılabilmesi için hava yastığı ve amortisörün statik indirgeme işlemleri yapılması ve elde edilen indirgenmiş modelin step cevabı, engebeli araziyi temsil eden yol sinyaline karşı göstermiş olduğu tepki incelenecek, elde edilen cevaplara göre sistemi  istenilen sınırlar içinde kontrolünü sağlamak için yarı aktif süspansiyon sistemi kontrol tasarımları oluşturularak sistemin performans analizleri yapılacaktır.

Tasarlanacak sistemde aracın sürüş seviyesi kontrolü elektronik olarak denetlenerek sürüş esnasında veya araca yük yüklenip boşaltma işlemlerinde sürüş seviyesinin sabit kalması sağlanarak aracın teknik yapısı gereği ve kara yolu taşımacılığı yönergelerine uygun olarak seviye denetimi yapılacaktır.

Seviye denetimi konvansiyonel olarak kontrol edilen eski tip hava süspansiyonlu araçlarda aracın yol boyunca en ufak bir sarsıntı veya denetimin gerekmediği durumlarda bile aracın hava yastıklarına basınçlı hava gönderir veya tahliye eder. Sürekli olarak meydana gelen bu akışkan hareketi treylere bağlı olan çekici aracın kompresörünün sürekli çalışmasına ve doğrudan yakıt tüketiminin artmasına neden olmaktadır. Tasarımı yapılacak sistemin istenen limitler çerçevesinde aracın seviyesini sabit tutarak yakıt tüketimini azaltması hedeflenmektedir.

Author Biography

Hüseyin Kahraman, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi

Makina Mühendisliği /Teknoloji Fakültesi, Türkiye

References

Chantranuwathana, S., Peng ve H., «Practical Adaptive Robust Controllers for Active Suspensions Proceedings,» %1 içinde 2000 ASME International Congress and Exposition (IMECE), Orlando, Florida., 2000.

T. Nguyen , Nguyen V. G ve Kim S. B, Control of Active Suspension, 2000.

Elmadany, M. M. ve Abduljabbar Z. S, Linear Quadratic Gaussian Control of a Quarter-Car Suspension, 1999.

Thompson, A.G. ve Pearce ve C. E. M, Vehicle System Dynamics, cilt No. 1, 2001, pp. 55-66.

M. ULUKAPI, «AKTİF VE YARI AKTİF SÜSPANSİYON,» İSTANBUL, 2005.

R. E. Mansvelders ve P. Nijmaijer , «The Dynamic Behaviour and Stability Control of a Truck/full-trailer combination,» Eindhoven, 2006.

W. D. Robinson, «A pneumatic semi-active control methodology for vibration control of air spring based suspension systems,» Ames , 2012.

H. EREN, «ABS Kontrol Algoritmasında Tahrik Kuvveti Uygulamsı,» İstanbul, 1999.

N. S. Kurulay, M. Günal, M. U. Karaoğlan, A. Yenice ve C. Olguner , «Yönlendirilebilir İlave Dingil,» %1 içinde 7.Otomotiv Teknolojileri Kongresi, BURSA, 2014.

E. Guglielmino , T. Sireteanu, C. W. Stammers, G. Ghita ve M. Giuclea, Semi-active Suspension Control, LONDON: Springer .

Downloads

Published

2023-02-13

How to Cite

Kahraman, H. (2023). Yarı Aktif Süspansiyon Sisteminin Analizi . International Conference on Frontiers in Academic Research, 1, 191–195. Retrieved from https://as-proceeding.com/index.php/icfar/article/view/67