Elektrikli Araç Şarj İstasyonlarında Güç Optimizasyonu


Abstract views: 163 / PDF downloads: 84

Authors

  • Onur ORAKCI Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, KTO Karatay Üniversitesi, Türkiye
  • Abdulkadir ÖZCAN Elektrik-Elektronik Mühendisliği / Mühendislik Fakültesi, KTO Karatay Üniversitesi, Türkiye

Keywords:

Elektrikli araç şarj istasyonu, BEV, PHEV, Yük yönetimi

Abstract

Gelişen teknoloji ulaşım sektörünü de zamanla geliştirmiş ve karbon salınımı olmayan fosil yakıt kullanan araçlar yerine güç üretiminin elektrik motoru ile sağlanan araçlar kullanılmaya başlanmıştır. Elektrik motorlu araçlar küresel olarak izlenen çevreci uygulamalar ile desteklenmektedir. Türkiye Elektrikli ve Hibrit Araçlar Derneği’nin açıklamalarına göre 2016 yılında 44 adet, 2017 yılında 77 adet, 2018 yılında 155 adet, 2019 yılında 222 adet, 2020 yılında 844 adet 2021 yılında 1.196 adet, ve son olarak 2022 yılının ilk yarısında 2.413 adet elektrikli araç satışı gerçekleşmiştir. Bu rakamlara baktığımızda elektrikli araç sayısının katlanarak arttığını ve ilerleyen süreçte elektrikli araç sayısındaki artışın çok daha fazla olacağını yorumlamaktayız. Elektrikli araç tercihinin artması beraberinde şarj çözümleri konusunda yeni ihtiyaçlar doğurmaktadır. Elektrikli araç kullanıcılarının büyük bir kısmı araçlarının şarj işlemini evde yapmak istemektedir. Bunun başlıca nedenleri halka açık istasyonlardaki enerji fiyatları ve şarj işlemi süresidir. Evlerde mevcut altyapı ve kullanılan enerji tüketimi gözlemlendiğinde evlere düşük güçlü şarj işlemleri için müsaitlik olduğu gözlemleniyor. Fakat elektrikli araç kullanıcıları bu düşük güç değerindeki şarj sistemleri ile çok uzun sürelerde şarj işlemi yapabilmektedirler. Bu çalışma ile evdeki mevcut altyapıyı güncellemeden, mevcut altyapıyı maksimum verimde kullanılarak çözüme ulaşma amaçlanmıştır. Elektrikli araç şarj sistemi, evin mevcut altyapı kapasitesini ve anlık olarak enerji tüketim değerlerine göre şarj işlemini yöneterek altyapı kapasitesini en doğru şekilde kullanılmasını sağlayarak kullanıcılara maksimum güçte şarj imkanı sağlayacaktır. Bu çalışma ile ortaya koyulması planlanan optimizasyon sistemli şarj istasyonu ile kullanıcılar altyapı güncellemesi yapmadan anlık olarak en optimum şekilde elektrikli araçlarının şarj işlemlerini yapabileceklerdir. Altyapısal revize olarak yapılması muhtemel kablo kesit artırımı ve elektriksel ekipman değişimi yapılmayarak sarfiyatın önüne geçilmiş olacaktır.

Downloads

Download data is not yet available.

References

A. Gainulenko, “Load Management Solutions for Electric Vehicle Chargers in a Software as a Service Platform” Bachelor’s Thesis, Metropolia University of Applied Sciences, Helsinki, Finland, May 2021.

B. Bayram. (2022) Genel. [Online]. Available: https://www.tehad.org/2022/01/16/2021-yili-elektrikli-ve-hibrid-satis-rakamlari-belli-oldu/

D. Eroğlu. (2020) Teyit Dosya yazıları. [Online]. Available: https://teyit.org/ulasim-kisisel-tercihler-ve-planlama-sera-gazi-emisyonlarinda-ne-kadar-etkili

Dr. V. Schwarzer and Dr. R. Ghorbani, " Current State-of-the-Art of EV Chargers", Electric Vehicle Transportation Center, Feb. 2015.

E. Çetin , "Elektrikli araç şarj istasyonu entegre edilen mevcut bir elektrik tesisatındaki revizyon ihtiyacının Simaris ortamında incelenmesi", Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 28, sayı. 2, ss. 222-233, Nis. 2022.

K. Heintz, Expanding Electric Vehicle Adoption in Rural Communities, Boston, Amerika, 2023.

L. Longo, “Optimal design of an EV fast charging station coupled with storage in Stockholm,” Master of Science Thesis, KTH School of Industrial Engineering and Management, Stokholm, Sweden, Feb. 2017.

Ö. F. Bostan, vd, “Elektrikli Otomobillerin Dağıtım Sistemleri Üzerindeki Olası Etkilerinin İncelenmesi” pp. 213-217, May. 2011.

R. Raff, vd. “Overview of charging modes and connectors for the electric vehicles” 7th International Youth Conference on Energy, 2019.

S. Hahib , " A Comprehensive Study of Implemented International Standards, Technical Challenges, Impacts

and Prospects for Electric Vehicles", g, Shanghai Jiao Tong University, IEEE Access, Shanghai, China, March. 2018.

TSE, Türk Standardları Enstitüsü. Electrical araç şarj üniteleri ve istasyonları - Kurulum ve güvenlik gerekleri. Türkiye: Türk Standardları Enstitüsü, Kabul 30 Eylül 2021, TS 13912.

TSE, Türk Standardları Enstitüsü. Elektrikli taşıtların iletken şarj sistemleri-Bölüm 1: Genel özellikler. Türkiye: Türk Standardları Enstitüsü, Kabul 30 Eylül 2019, TS EN IEC 61851-1.

Z. Yu, “Large Scale Charging Of Electric Vehicles: Technology and Economy,” Graduate School thesis, Cornell University, Ithaca, NewYork USA, Jan. 2017.

Published

2023-02-01

How to Cite

ORAKCI, O., & ÖZCAN, A. (2023). Elektrikli Araç Şarj İstasyonlarında Güç Optimizasyonu. International Conference on Innovative Academic Studies, 2, 1–8. Retrieved from https://as-proceeding.com/index.php/icias/article/view/1