Üç Boyutlu İmalat Yöntemi ile Farklı Doluluk Oranlarında ve Doluluk Modellerinde Malzeme Üretimi ve Mekanik Davranışlarının İncelenmesi
Abstract views: 92 / PDF downloads: 61
DOI:
https://doi.org/10.59287/ijanser.1441Keywords:
Katmanlı İmalat, 3B Yazıcı, Çentik-Darbe Testi, Mekanik DavranışAbstract
Katmanlı imalat yöntemi, son yıllardaki gelişmeler ile birlikte otomotiv, havacılık ve çeşitli sektörlerde kullanılmaktadır. Bu yöntem, özellikle karmaşık geometrili polimer malzemelerde, hızlı prototipleme ve düşük hammadde kaybı sebebi ile yoğun olarak tercih edilmektedir. Polimer malzemelerin üretimlerinin geleneksel yöntemlere göre kalıp ihtiyacı olmaksızın hızlı, karmaşık yapıda, az maliyetli, tekrarlanabilir ve teknik personel yetkinliğinden bağımsız olarak üç boyutlu imalat cihazları ve yöntemleri ile yapılabiliyor olması en büyük tercih sebebidir. Üç boyutlu yazıcılarla üretilen karmaşık parçaların mekanik özelliklerinin üretim yöntemine, çeşidine ve işleme yönüne göre değiştiği bilinmektedir. Seçilen filament ile birlikte yazım işlemi yapılırken imal edilen parçanın çeşitli doluluk oranların üretilmesi mümkündür. Parçanın tasarımda istenen mukavemet değerlerini sağlayarak, daha az hammadde ile üretilmesi, daha az maliyet ve zaman kazancı ile sonuçlanacaktır. Dolayısı ile çeşitli doluluk ve model değerlerinde üretilen bu iş parçalarının mekanik özelliklerinin bilinmesi elzem bir konudur. Bu çalışma içerisinde birinci aşamada %30,%40, %50, %70 ve %90 doluluk oranına sahip bazı test parçaları üretilmiş ve imalat yönü ile imalat yönünün normalinde çentikler açılarak darbe çentik numuneleri hazırlanmıştır. İkinci aşamada dikdörtgen, kare, altıgen, daire desenlerinde ki parçalar %50 doluluk oranı sabit tutularak bazı test parçaları üretilmiş ve imalat yönü ile imalat yönünün normalinde çentikler açılarak darbe çentik numuneleri hazırlanmıştır. Her bir numune için çentik darbe testi gerçekleştirilmiştir. Test sonrası numuneler tarafından absorbe edilen kırılma enerjisi değerleri ve çentik darbe mukavemeti değerleri karşılaştırılmıştır. Bu çalışma üretilecek iş parçaları için tasarımsal sınırların belirlenmesine katkı sağlayacaktır.
Downloads
References
Altıparmak, T. , Kurt, E. & Özdemir, S. N. (2023). Üç Boyutlu İmalat Yöntemi ile Farklı Çözünürlüklerde Malzeme Üretimi ve Mekanik Davranışlarının İncelenmesi . TOGU Career Research Journal , 4 (1) , 1-12
Attaran, M. (2017). The rise of 3-D printing: The advantages of additive manufacturing over traditional manufacturing. Business Horizons, 60(5), 677–688.
Banfield, C., Kidd, J., & Jacob, J. D. (2016). Design and Development of a 3D Printed Unmanned Aerial Vehicle.
Barz, A., Buer, T., & Haasis, H. D. (2016). A Study on the Effects of Additive Manufacturing on the Structure of Supply Networks. IFAC-PapersOnLine, 49(2), 72–77.
Kong, X., Nie, L., Zhang, H., Wang, Z., Ye, Q., Tang, L., Huang, W., & Li, J. (2016). Do 3D Printing Models Improve Anatomical Teaching About Hepatic Segments to Medical Students? A Randomized Controlled Study. World Journal of Surgery, 40(8), 1969–1976.
Mussi, E., Furferi, R., Volpe, Y., Facchini, F., McGreevy, K. S., & Uccheddu, F. (2019). Ear reconstruction simulation: From handcrafting to 3D printing. In Bioengineering, 6(1), 14.
Salazar-Gamarra, R., Contreras-Pulache, H., Cruz-Gonzales, G., Binasco, S., Cruz-Gonzales, W., & Moya-Salazar, J. (2022). Three-Dimensional Printing and Digital Flow in Human Medicine: A Review and State-of-the-Art. In Applied System Innovation, 5(6), 126.
Saleh Alghamdi, S., John, S., Roy Choudhury, N., & Dutta, N. K. (2021). Polymers Additive Manufacturing of Polymer Materials: Progress, Promise and Challenges, 13, 753
Tatlı, O. (2020). Üç boyutlu yazıcı tasarımı, imalatı ve dolgu geometrisinin mekanik özelliklere etkisi. Diss. Bursa Uludag University.
Wagner, S. A., & Kreyer, R. (2021). Digitally Fabricated Removable Complete Denture Clinical Workflows using Additive Manufacturing Techniques. Journal of Prosthodontics, 30, 133–138.