YAPISAL ÇELİK MALZEMELERİN FARKLI ÖZELLİKLERDEKİ KAYNAK ELEKTRODLARININ KULLANIMIYLA BİRLEŞTİRİLEN KOMBİNASYONLARDA MEKANİK ÖZELLİKLERİN KARŞILAŞTIRILMASI


Abstract views: 174 / PDF downloads: 87

Authors

  • Tufan Altıparmak Tırsan Treyler San.
  • Burcu Özbay Tırsan Treyler San.
  • Emre Kurt Tırsan Treyler San.

DOI:

https://doi.org/10.59287/ijanser.1443

Keywords:

S700 MC, S460 MC, ST52, ST37, Kaynaklı İmalat, Mig Kaynak, Çekme Testi, Mekanik Davranış

Abstract

Treyler imalat çalışmalarında S700 MC, S460MC, St52 ve St37 kalite yapısal çelik saclardan, talaşlı ve talaşsız imalat yöntemlerinden, kesme, tornalama, frezeleme, delme, işleme gibi çalışmaların sonucunda imal edilen yarı mamül malzemeler kullanılmaktadır. Bahsedilen yarı mamül malzemelerin birbirlerine kaynatılmasıyla ara bileşenler oluşturulur. Ardından, komple araç oluşturma amacı ile ara bileşenler arasında kaynaklı imalat çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Kaynak çalışmalarında yaygın olarak Novofil T1S ve GEKA BS300PLW kaynak telleri kullanılmaktadır. Bu çalışmada belirtilen farklı kalitelerdeki sac malzemelerin kendi aralarında ve birbirleri ile oluşturdukları kombinasyonların üzerinde, her iki çeşit kaynak telinin de kullanımıyla, kaynaklı sac numuneler üretilmiştir. Kaynaklı imalat çalışmalarında kesintisiz olarak rulo hazneden beslendiği için uzun kaynak işlemi yapılabilmesini ve her pozisyonda kaynak yapılabilmesini sağlayan, metal yığma hızı yüksek Mig kaynak yöntemi kullanılmıştır. Üretilen kaynaklı sac numunelerden kaynak bölgeleri tam merkezinde olacak tasarım ile çekme testi numuneleri üretilmiştir. Numuneler üzerinde çekme testi çalışmaları gerçekleştirilmiş ve mekanik özellikler karşılaştırılmıştır. Alınan sonuçlar, çelik malzemelere ait kalite seçimi, beraber kullanılacak malzemelerin kaliteleri ve birbirlerine kaynaklanacak olan çelik malzemeler için kaynak teli seçimi hususlarında katkı sağlayacaktır. 

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Tufan Altıparmak, Tırsan Treyler San.

Sakarya/Türkiye

Burcu Özbay , Tırsan Treyler San.

Sakarya/Türkiye

Emre Kurt , Tırsan Treyler San.

Sakarya/Türkiye

References

Yuksek, E., “Çelik Malzemelerin Aşınma ve Korozyon Dayanımını Arttırmak İçin Çeşitli Kimyasal Kaplamaların İncelenmesi”, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, 2005.

Anık, S., Tülbentçi, K., Kaluç, E., “Örtülü Elektrod İle Elektrik Ark Kaynağı”, Gedik Eğitim Vakfı Kaynak Teknolojisi Eğitim Araştırma ve Muayene Enstitüsü, İstanbul, 1991.

“Yassı Ürün Katoloğu” OYAK, Maden Metalurji Grubu, 2020.

Vural, M., Piroğlu F., Çağlayan, Ö. B., Uzgider, E., “Yapı Çeliklerinin Kaynaklanabilirliği”, Tmh - Türkiye Mühendislik Haberleri, 426-2003/4.

Çetin, M. H., Korkmaz, Ş., Elgaddafi, K. A. B., Çuğ, H., “Östenitik Paslanmaz Çelik ile Düşük Karbonlu Çeliğin Kaynak Edilebilirliğinin Araştırılması ve Kaynak Parametrelerinin Optimizasyonu”, Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 1068-1081, 2018/6.

Çelik, A., Özel, A., Karadeniz, S., “Farklı Metallerin Kaynağında Gerilme Yığılmalarının İncelenmesi”, Mühendsilik Bilimleri Dergisi, 55-60, 1996/1.

Kılınçer, S., Kahraman, N., “AISI 409 Ve Ç1010 Çeliğin Östenitik Elektrod Kullanarak Mıg Kaynak Yöntemi İle Birleştirilmesi Ve Mekanik Özelliklerinin Araştırılması”, Gazi Üniveristesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 23-31, 2009/1.

Kahraman, N., Gülenç, B., Akça, H., “Ark Kaynak Yöntemi İle Birleştirilen Ostenitik Paslanmaz Çelik İle Düşük Karbonlu Çeliğin Mekanik Özelliklerinin İncelenmesi”, Gazi Üniveristesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 75-85, 2002/2.

Tülbentçi, K., “Mıg-Mag Eriyen Elektrod İle Gazaltı Kaynağı”, Gedik Eğitim Vakfı Kaynak Teknolojisi Eğitim Araştırma ve Muayene Enstitüsü, 1990.

Tehçi, T., “AISI 316 Serisi Ostenitik Paslanmaz Çeliklerde Kaynak Parametrelerinin Nufuziyete Ve Mekanik Özelliklere Etkisi”, Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011/9.

Downloads

Published

2023-09-28

How to Cite

Altıparmak, T., Özbay , B., & Kurt , E. (2023). YAPISAL ÇELİK MALZEMELERİN FARKLI ÖZELLİKLERDEKİ KAYNAK ELEKTRODLARININ KULLANIMIYLA BİRLEŞTİRİLEN KOMBİNASYONLARDA MEKANİK ÖZELLİKLERİN KARŞILAŞTIRILMASI. International Journal of Advanced Natural Sciences and Engineering Researches, 7(8), 24–46. https://doi.org/10.59287/ijanser.1443

Issue

Section

Articles