Otomotiv Fren Diski Marka Temizliği ve Proses Sonrası Uygunluk Kontrolünün Sağlanılması


Abstract views: 63 / PDF downloads: 50

Authors

  • Muhammed Abdullah ÖZEL AR-GE Merkezi / AYD Otomotiv Endüstri A.Ş.
  • Mehmet Yasin GÜL AR-GE Merkezi / AYD Otomotiv Endüstri A.Ş.

DOI:

https://doi.org/10.59287/ijanser.378

Keywords:

Disk, PLC, Yapay Zekâ, Marka Temizleme, Lazer Sensör

Abstract

Otomotiv fren diski, araçların fren sistemi için kullanılan bir bileşendir ve hemen hemen tüm araç tiplerinde standart bir bileşen haline gelmiştir. Fren diskleri üzerinde üretici markası, ürün numarası ve disk özelliklerine ait çeşitli bilgiler fren diskinin yan yüzeyine çeşitli işlemler ile markalanmaktadır. Disk üretimi bir kutuda iki adet olacak şekilde gerçekleştirilmektedir. İkili üretime göre planlanan üretim esnasında proses kaynaklı hatalardan dolayı bozulan diskler, ikili sevkiyat düzenini bozmaktadır. Tek kalan markalı fren disklerin, tolerans değerleri arasında temizlenip geri dönüşümü sağlanabilir. Fren diski marka temizleme işlemi doğru yapılmazsa zararlı olabilir. Fren diskleri tolerans aralığı dışında belirli bir çapın altına düştüğünde fren diskinin güvenliğini azaltabilir ve geometrisinde değişim olabilir. Ayrıca, fren diski marka temizleme işlemi sırasında, diskin çizilmesi veya aşırı ısınması gibi sorunlar da oluşabilir. Tek kalan markalı disklerin yeniden kullanımı için nokta vuruşlu lazerle yazılan markaların disk üzerinden silinmesini sağlayacak PLC (programlanabilir mantıksal denetleyici) kontrollü ve Yapay Zekâ destekli sistemin tasarımı ve üretimi gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma ile adet fazlası disk üretiminde bulunan markalar hassas bir şekilde temizlenerek diskin geometrisinde tolerans aralığı dışında değişim olmaksızın, anlık olarak çap kontrollü bir şekilde temizlik yapılarak %100 geri dönüşüm ile verimlilik artışı sağlanılmış, operasyon sonrası yapay zeka destekli kameralar ile proses uygunluk kontrolü gerçekleştirilmiştir.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Muhammed Abdullah ÖZEL, AR-GE Merkezi / AYD Otomotiv Endüstri A.Ş.

Konya, Türkiye

Mehmet Yasin GÜL , AR-GE Merkezi / AYD Otomotiv Endüstri A.Ş.

Konya, Türkiye

References

GÜLERYÜZ, İ. C., & YILMAZ, B. (2020). Ağir Hizmet Araci Fren Diski Soğuma Davranişinin İncelenmesi. Gazi University Journal of Science Part C: Design and Technology, 8(4), 936-947.

Karaağaçli, A. (2019). Otomotiv uygulamalarında lazer kaynak parametrelerinin mikroyapı ve mekanik özelliklere etkisi (Master's thesis, Fen Bilimleri Enstitüsü).

Hu, Y., Lv, W., Wang, Z., Liu, L., & Liu, H. (2023). Error prediction of balancing machine calibration based on machine learning method. Mechanical Systems and Signal Processing, 184, 109736.

M. Wegmuller, J. P. von der Weid, P. Oberson, and N. Gisin, “High resolution fiber distributed measurements with coherent OFDR,” in Proc. ECOC’00, 2000, paper 11.3.4, p. 109.

Chen, A., & Kienhöfer, F. (2021). The failure prediction of a brake disc due to nonthermal or mechanical stresses. Engineering failure analysis, 124, 105319.

Downloads

Published

2023-04-07

How to Cite

ÖZEL, M. A., & GÜL , M. Y. (2023). Otomotiv Fren Diski Marka Temizliği ve Proses Sonrası Uygunluk Kontrolünün Sağlanılması . International Journal of Advanced Natural Sciences and Engineering Researches, 7(3), 115–118. https://doi.org/10.59287/ijanser.378

Conference Proceedings Volume

Section

Articles