Ticari Araç Süspansiyon Tork Kolu Parçalarının Kaynak Uygunluğunun Statik ve Dinamik Test Ortamında İncelenmesi
Abstract views: 76 / PDF downloads: 61
DOI:
https://doi.org/10.59287/ijanser.397Keywords:
Direnç Kaynağı, Kaynak Nüfuziyeti, Statik/Dinamik Test, Süspansiyon, Ticari Araç, Tork KoluAbstract
Ticari araçlar, adından da anlaşılacağı üzere ekonomik bir kazanç sağlayan belirli bir yük ve insan taşıyan vasıtalardır. Bu sebeple bir ticari araç parçasının konforlu, emniyetli ve uzun ömürlü olması ticari araç üreticilerinin ihtiyaç duyduğu önemli bir konu olmaktadır. Ticari araç süspansiyon parçası olan tork kolu; sıcak/soğuk çekim çelik dolu profil ve dikişli/dikişsiz çelik borunun elektrik direnç kaynak operasyonu ile birleştirilmesi sonucunda elde edilmektedir. Kaynak prosesi gerektiren tork kolu parçalarında kaynak işleminin uygunluğu önem arz etmektedir. Uygun kaynak olmaması durumunda kaynakta kırılmalar, can ve mal güvenliğini tehdit edecek durumlar ortaya çıkacaktır. Bu sebeple tork kollarında kaynak prosesi hassas ve dikkatli bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Bu çalışmada kaynak yüzey kalitesi ve kaynak ağzının uygunluk durumları irdelenmiştir. Yapılacak deney çalışmalarında uygun parametrelerin yakalanması hedeflenmiştir. Kaynak yüzey parametrelerinde yapılacak olan yüzey işlemi, tork kolu parçasının hem boru, hem de mil tarafına uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Statik ve dinamik testlerde alınan veriler sonucunda kaynak yüzey kalitesinin, parçanın mukavemet özelliklerine olan etkisi incelenmiş ve yapılan testler ile beraber uygun yüzey kalitesi ve uygun kaynak ağzı seçimi yapılmıştır. Yapılan bütün çalışmalar ve test sonuçlarına göre borunun ve milin kumlanmış olması ile birlikte Tasarım 1 parçası optimum özellikleri sağlamıştır. Böylelikle mil ucuna yapılan tasarım ile birlikte ikinci kaynak operasyonunda kaynak torcunun ulaşabileceği maksimum sınırlar yakalanmıştır.
Downloads
References
B. Heiβing and M. Ersoy, ‘‘Chassis Handbook’’ Vieweg-Teubner,pp 1-2, 2011.
D.Q. Sun, B. Lang, D.X. Sun and J.B. Li, “Microstructures and mechanical properties of resistance spot welded magnesium alloy joints,” Materials Science and Engineering A, vol. 460–461, pp. 494–498, 2007.
Yılmaz H., Investigation of Carburized Quenching Process of Shafts Using Design of Experiments, Master Thesis, Atilim University, Graduate School of Natural and Applied Sciences, 2017, 490319.
Gökçe B., Taşgetiren S., 2009. Kalite İçin Deney Tasarımı. Makine Teknolojileri Elektronik Dergisi, 2009, 6(1), 71-83