Bir Termoelektrik Jeneratörün Pasif Soğutulmasında Mono Etilen Glikol Kullanımının Etkisinin Deneysel İncelenmesi


Abstract views: 42 / PDF downloads: 36

Authors

  • Engin Özbaş Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  • Fatih Cömert Ondokuz Mayıs Üniversitesi

DOI:

https://doi.org/10.59287/ijanser.404

Keywords:

Güneş Enerjisi, Termoelektrik Jeneratör, Termosifon, Pasif Soğutma, Tasarım

Abstract

Günümüzün önemli konu başlıklarından birisi enerji ihtiyacıdır. Çevresel kaygılar özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanılan elektrik üretim yöntemlerini ön plana çıkarmaktadır. Termoelektrik jeneratör (TEJ) elektrik üretimi için kullanılabilen yarı iletken malzemelerden imal edilmiş bir enerji dönüşüm cihazlardır. Bu cihazlar sahip oldukları iki yüzey arasında bir sıcaklık farkı oluşturulması sonucu aldıkları ısı enerjisini elektrik enerjisine dönüştürebilir. TEJ’in sıcak taraf yüzeyinin ısıtılması için herhangi bir ısı kaynağından faydalanmak mümkündür. Faydalanılabilecek bu ısı kaynaklarından birisi de güneş enerjisidir. TEJ’in soğuk taraf yüzeyinin soğutulması için çeşitli yöntemler kullanılabilir. Literatür incelendiğinde aktif ve pasif olarak sınıflandırılabilen soğutma tekniklerinin bulunduğu görülmektedir. Bu çalışmada güneş enerjisinin ısı enerjisi olarak TEJ’e aktarılması için termosifon tip ısı borusu kullanılmıştır. Soğutma için de pasif soğutma tekniği uygulanmıştır. Bunun için bir pasif soğutucu tasarım ve imalatı yapılmıştır. Referans soğutucudan farklı olarak imal edilen pasif soğutucuda soğutucu akışkan olarak mono etilen glikol (MEG) kullanılmıştır. Isı kaynağı olarak güneş enerjisinin kullanıldığı deneyler 90 dakika sürmüştür. Herhangi bir akışkanın kullanılmadığı referans durum ile soğutucu akışkan olarak MEG kullanımının yüzeyler arasındaki sıcaklık farkına etkisi incelenmiştir. Deney sonunda referans ve MEG için TEJ’in yüzeyleri arası sıcaklık farkı sırasıyla 13,0oC ve 13,9oC olarak gerçekleşmiştir. TEJ ile üretilen açık gerilim miktarı ise referansta 0,475V olurken, MEG kullanıldığında 0,508V olmuştur.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Engin Özbaş, Ondokuz Mayıs Üniversitesi

Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu, Türkiye

Fatih Cömert, Ondokuz Mayıs Üniversitesi

Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Türkiye

References

M. Özkaymak, Ş. Baş, B. Acar, C. Yavuz, K. Boran, A.S. Tabak, H.İ. Variyenli, Ö. Asal. “Atık Baca Gazı Kullanımı ile Termoelektrik Jeneratörlerde Elektrik Üretiminin Faydalı Kullanımının Deneysel İncelenmesi”. GU J Sci Part: C, 2(4), pp. 289-298, 2014.

E. Özbaş. “Experimental investigation of passive water cooling in solar heating thermoelectric generator”. Politeknik Dergisi, 23(4), pp. 1231-1236, 2020.

E. Özbaş. “Güneş Enerjili Isı Borulu Termoelektrik Jeneratörde Durgun Su Soğutmasının Elektrik Üretimine Etkisinin Deneysel İncelenmesi”. 1st International Symposium on Multidisciplinary Studies and Innovative Technologies Proceedings, pp. 141-144, 2017.

E. Özbaş, M. Bozkurt. “Designs of Cooling Methods in Thermoelectric Generator”. 6th International Congress on Life, Social, and Health Sciences in a Changing World, pp. 5-11, 2022.

E. Ozbas. “Experimental study of thermal performance and pressure differences of different working fluids in two-phase closed thermosyphons using solar energy”. Journal of Polytechnic, 22 (1), pp. 121-128, 2019.

E. Ozbas, S. Selimli, M. Ozkaymak, A.S.S. Frej. “Evaluation of Internal Structure Modifications Effect of Two-Phase Closed Thermosyphon on Performance: An Experimental Study”, Solar Energy, 224, pp. 1326-1332, 2021.

(2023) Mikro Teknik websitesi. [Online]. Available: https://www.mikroteknik.com.tr/urunler/mono-etilen-glikol

Downloads

Published

2023-04-14

How to Cite

Özbaş, E., & Cömert, F. (2023). Bir Termoelektrik Jeneratörün Pasif Soğutulmasında Mono Etilen Glikol Kullanımının Etkisinin Deneysel İncelenmesi . International Journal of Advanced Natural Sciences and Engineering Researches, 7(3), 264–268. https://doi.org/10.59287/ijanser.404

Conference Proceedings Volume

Section

Articles