Denim Ürünlerde Permanganatsız ve Taşsız Ekolojik Kar Yıkama Proses Optimizasyonu ve Atık Su Üzerine Etkilerinin İncelenmesi


Abstract views: 133 / PDF downloads: 111

Authors

  • Ceylin Alperen Suglobal Tekstil ve Konfeksiyon Sanayi A. Ş.
  • Filiz Aslan Suglobal Tekstil ve Konfeksiyon Sanayi A. Ş.
  • Nazlı Cinperi Suglobal Tekstil ve Konfeksiyon Sanayi A. Ş.

DOI:

https://doi.org/10.59287/ijanser.543

Keywords:

Denim Yıkama, Permanganat, Taş Yıkama, Kar Yıkama, Sürdürülebilir Denim

Abstract

Dünyanın en eski kumaş çeşitlerinden biri olan denim kumaşlardan yapılan giyim eşyaları, yıllardır her kesime ve her yaşa hitap etmektedir. Denim ürünlerin bu kadar tercih edilmesi, tekstil sektöründeki önemini arttırmaktadır. Denim kumaşa efsanevi rengini veren indigo boyarmaddesinin, yıkandıkça farklı efekt alabilme özelliği mevcuttur. Denim yıkama, çok fazla girdisi olan bir prosestir. Bu nedenle farklı yıkama prosesleri, renk efekti üzerine etkilidir. Denim ürünlerin endüstriyel yıkama prosesleri, kuru ve yaş işlemler olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Kuru işlemler; zımpara, bıyık, hasar, kılçık ve lazer operasyonlarıdır. Yaş işlemler reçine sprey, permanganat sprey, pigment sprey, haşıl sökme, taş yıkama, enzim yıkama, ağartma, tint, overdye, yumuşatma ve diğer özel işlemlerdir. Denim ürünlerin endüstriyel yıkama proseslerinde yaş işlemlerden biri olan potasyum permanganat uygulaması, denim ürünlerin kar yıkama efekti eldesinde bölgesel olarak ağartma için kullanılmaktadır. İndigo boyarmaddesinin aşındırılmasını kolaylaştırmak, ürünlerin ham görünüşünü devam ettirmek amaçlarıyla da taş yıkama işlemi uygulanmaktadır. Yapılan çalışmada, kimyasalların farklı oranlarda kullanımı ile daha sürdürülebilir bir yöntem olan permanganatsız ve taşsız ekolojik kar yıkama işlemi yapılmış; elde edilen ürünlerin fiziksel özellikleri (kopma mukavemeti, yırtılma mukavemeti, renk değişimleri test edilmiş ve yıkama işleminin denim kumaşın performans özelliklerine etkisi incelenmiştir. Ayrıca, kar yıkama prosesi ve permanganatsız-taşsız ekolojik kar yıkama işleminin atık su yüklerine etkileri, karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Ceylin Alperen, Suglobal Tekstil ve Konfeksiyon Sanayi A. Ş.

Türkiye

Filiz Aslan, Suglobal Tekstil ve Konfeksiyon Sanayi A. Ş.

Türkiye

Nazlı Cinperi , Suglobal Tekstil ve Konfeksiyon Sanayi A. Ş.

 Türkiye

References

Açıkgöz-Tufan, H., Emekdar, E., Şahin, U.K., Şensoy, M., Tunalı, Y. & Güngör, H. (2021). Effects of Anhydrous Enzymes Usage in Denim Washing on Fabric Tear Strength. European Journal of Science and Technology, (32), 1203-1206.

Bağıran C, Duran K, Körlü A. (2013) Yellowing Problem in Denim Washing. 14. Ulusal & 1. Uluslararası Tekstil Teknolojisi ve Kimyasındaki Son Gelişmeler Sempozyumu, P14, Bursa.

Alperen, C. Aslan, F., Cinperi, N. & Şahin, U. K. (2023). Development of Permanganate-Free and Stone-Free Ecological Snow Washing Process for Denim Products. European Journal of Science and Technology, (47), 64-66.

Ute, T. B., Celik, P., Uzumcu, M.B. (2019). Utilization of Cotton Spinning Mill Wastes in Yarn Production. In Textile Industry and Environment.

Dönmez, E. T., Türker, E. (2017). Tekstil Atıkları İçeren Yüzeylerin Sahip Olduğu Elektromanyetik Kalkanlama, Ses Ve Isı İzolasyonu Özellikleriyle İlgili Literatür İncelemesi, Journal of Textiles & Engineers/Tekstil ve Mühendis, (106).

Downloads

Published

2023-04-24

How to Cite

Alperen, C., Aslan, F., & Cinperi , N. (2023). Denim Ürünlerde Permanganatsız ve Taşsız Ekolojik Kar Yıkama Proses Optimizasyonu ve Atık Su Üzerine Etkilerinin İncelenmesi. International Journal of Advanced Natural Sciences and Engineering Researches, 7(4), 30–33. https://doi.org/10.59287/ijanser.543

Conference Proceedings Volume

Section

Articles