Mikrodalga Kurutma Sisteminin Denim Ürünler Üzerindeki Avantajları


Abstract views: 94 / PDF downloads: 86

Authors

  • Filiz Aslan Suglobal Tekstil ve Konfeksiyon Sanayi A. Ş.
  • Ceylin Alperen Suglobal Tekstil ve Konfeksiyon Sanayi A. Ş.
  • Nazlı Cinperi Suglobal Tekstil ve Konfeksiyon Sanayi A. Ş.

DOI:

https://doi.org/10.59287/ijanser.544

Keywords:

Mikrodalga Kurutma, Denim Kurutma, Enerji Tasarrufu, Kurutma Süresi, Sürdürülebilir Proses

Abstract

Denim ürünlerin kurutma proseslerinde hem tamburlu kurutma hem de konveyörlü kurutma makinaları kullanılmaktadır. Konvansiyonel kurutma işlemlerinde, doğalgaz yakılarak ısı enerjisine dönüştürülmekte; kuru havanın ısıtılması ve kurutma makinası içerisinde devir daimî yapılarak ürünlerdeki suyun konveksiyon yoluyla taşınması sağlanmaktadır. Ürünün sıcaklıkla ilk buluştuğu dış yüzey, ısınarak kurumaya başlamakta; iletimle geçen ısı ile iç kısımlar daha sonra kurumaktadır. İç kısmın kuruması sağlanıncaya dek dış kısım, kuruyup sertleşmeye başlamaktadır. Standart kurutmanın artan doğal gaz tüketim maliyetleri, uzun kurutma süreleri, ürün tuşelerini sertleştirmesi, mukavemet kayıplarına neden olması gibi sorunları; üreticileri, alternatif kurutma sistemleri arayışına itmektedir. Son zamanlarda mikrodalga sistemlerinin farklı elyaf içerikli ürünleri kurutmada kullanıldığı bilinmektedir. Mikrodalga kurutma yönteminde, ürün içerisindeki su molekülleri (dış ve iç kısım), aldıkları mikrodalga enerjisinden dolayı homojen olarak ısınmakta ve yüzeye ulaşarak üründen uzaklaşmaktadır. Bu projede; farklı elyaf içerikli denim ürünlerin mikrodalga ve standart kurutma prosesleri, ürün özelliklerine etkileri ve enerji maliyetleri bakımından karşılaştırılmaktadır. Standart kurutma süreleri, 10-30 dakika aralığında iken mikrodalga yönteminde bu süre 5 dakika civarına düşmektedir. Enerji maliyetleri karşılaştırıldığında, mikrodalga kurutma sisteminde doğalgaz tüketimi olmaması ve daha kısa sürede kurutma sağlaması sayesinde mikrodalga sisteminin, konvansiyonel kurutma sistemlerine göre çok daha avantajlı olduğu görülmüştür. Bunun yanında, mikrodalga yöntemi ile kurutulan ürünler, sertleşmediği için ekstra yumuşatma ihtiyacı da ortadan kalkmaktadır. Ayrıca, mikrodalga kurutma yapılan ürünlerde kopma ve yırtılma testlerinde, standart kurutma yapılan ürünlere benzer değerler elde edilmiştir.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Filiz Aslan, Suglobal Tekstil ve Konfeksiyon Sanayi A. Ş.

 Türkiye

Ceylin Alperen, Suglobal Tekstil ve Konfeksiyon Sanayi A. Ş.

Türkiye

Nazlı Cinperi , Suglobal Tekstil ve Konfeksiyon Sanayi A. Ş.

 Türkiye

References

Köksal, F. (2015). Denim Yıkamada Renk Varyasyonlarının Nedenlerinin İncelenmesi (Yüksek Lisans Tezi), Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ.

Ünal, F. (2020). Poliester Lifi Terbiyesinde Termal Migrasyonun Minimize Edilmesi ve Renk Haslığı Performanslarının Geliştirilmesi (Yüksek Lisans Tezi), Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Denizli.

Özerdem, A., Tarakçıoğlu, I. ve Özgüney, A. (2008). Mikrodalga Enerjisinin Reaktif Baskılı Pamuklu Kumaşların Fiksajında Kullanılabilirliği. Tekstil ve Konfeksiyon, 18(4), 289 – 296.

Downloads

Published

2023-04-24

How to Cite

Aslan, F., Alperen, C., & Cinperi , N. (2023). Mikrodalga Kurutma Sisteminin Denim Ürünler Üzerindeki Avantajları. International Journal of Advanced Natural Sciences and Engineering Researches, 7(4), 34–37. https://doi.org/10.59287/ijanser.544

Conference Proceedings Volume

Section

Articles