Tam Trafik Uyarmalı Sinyalizasyon Sisteminin Simülasyon Modellemesi ve İyileştirme Oranlarının Saptanması
Abstract views: 625 / PDF downloads: 290
DOI:
https://doi.org/10.59287/ijanser.887Keywords:
Sinyalize Kavşak, Tam Trafik Uyarmalı, Trafik İyileştirme Oranları, Aimsun Simülasyon Programı, Sinyalizasyon Sistemleri, Akıllı UlaşımAbstract
Günümüz sensör teknolojilerinin gelişimi ile saptanan veri çeşitliliği ve doğruluk oranları önemli oranda artmıştır. Tespit edilen verilerin çeşitliliği ve doğruluk oranlarının yüksek olmasıyla da yönetim algoritmalarının yetenekleri gelişmiş olup günlük yaşamımıza olumlu olarak çeşitli alanlarda yansımaktadır. Sinyalize kavşaklarda genel olarak sabit süreli sinyalizasyon sistemleri kullanılmaktadır. Ancak, son yıllarda trafik ile ilgili veri toplayan sensörler daha da geliştikçe yarı trafik uyarmalı, tam trafik uyarmalı ve adaptif trafik sinyalizasyon sistemleri yaygınlaşmaya başlamıştır. Araç sayısı, araç algılamaları, kuyruklanma, ortalama hız gibi trafik parametrelerine göre sinyalize kavşaktaki yeşil sürelerinin adaptif yönetilmesi gecikme, ortalama hız ve durma sayısı gibi önemli parametrelere olumlu yansımaktadır. Bu çalışmada örnek bir sinyalize kavşaktaki gerçek trafik verileri kullanılarak Aimsun simülasyon programı üzerinde simülasyon modellemesi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, bu sinyalize kavşak tam trafik uyarmalı olarak işletilerek kavşaktaki iyileşme yüzdeleri saptanmıştır. Tekirdağ il sınırları içerisinde yer alan ve günlük yaklaşık 30.000 adet araç geçen Santral Kavşağı’ndaki tam trafik uyarmalı sinyalizasyon yönetimi simülasyon çalışması sonucunda gecikmelerin ortalama %27,72 azaldığı, ortalama hızın ortalama %27,31 arttığı ve durma sayısının ortalama %25,54 azaldığı tespit edilmiştir.
Downloads
References
Baş, F. İ., Çolak, M. A., Demiriz, A. O., Bayata, H. F., Bayrak, O. Ü., Keleş, Ö. F., Mazlum, Y., Gürel, M. O. ve Demircioğlu, “Kentiçi kavşakların mikrosimülasyon yöntemiyle modellenmesi: Erzurum ili örneği,” Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, özel sayı, 444-451, 2020.
Casas, J., Ferrer, J.L., Garcia, D., Perarnau, J., Torday, A., “Traffic simulation with Aimsun. In: Barceló, J. (eds) fundamentals of traffic simulation,” International Series in Operations Research & Management Science, vol 145, Springer, New York, 2010.
Güven, A. C., “Akıllı ulaşım sistemleri üzerine bir sistematik literatür taraması,” Yüksek Lisans Tezi, Başkent Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı, 2019.
Barceló, J., Codina, E., Casas, J., Ferrer, J.L., Garcia, D., “Microscopic traffic simulation: A tool for the design, analysis and evaluation of intelligent transport systems,” J Intell Robot Syst 41, 173–203, 2005.
Gülsün, B. ve Gonca, C. K., “Adaptif trafik yönetiim sistemleri,” OHS Academy, 2 (1), 32-40, 2019.
Lilhore, U.K.; Imoize, A.L.; Li, C.-T., Simaiya, S., Pani, S.K., Goyal, N., Kumar, A., Lee, C.-C., “Design and implementation of an ML and IoT based adaptive traffic-management system for smart cities,” Sensors 2022, 22, 2908, 2022.
Arıkan Öztürk, E. ve Balaban, S., “Tam trafik uyarmalı sinyalizasyon sisteminde gecikmede sağlanan iyileşmeler,” Kent Akademisi, 15 (2), 564-577, 2022.
Yetiş Ş.M. ve Çakıcı, Z., “Sinyalize kavşaklarda durma gecikmesi ve kontrol gecikmesi arasındaki ilişkinin incelenmesi,” 12. Ulaştırma Kongresi, Adana, Türkiye, 24-26 Mayıs 2017.
Başkan, Ö., “İzole sinyalize kavşaklardaki ortalama taşıt gecikmelerinin yapay sinir ağları ile modellenmesi,” Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006.
U.S. Environmental Protection Agency, Office of Transportation and Air Quality, “Estimated U.S. average vehicle emission rates per vehicle by type using gasoline and diesel,” April 30, 2021.
U.S. Environmental Protection Agency, Office of Transportation and Air Quality, “Average annual and fuel consumption for gasoline fueled passenger cars and light trucks,” October, 2008.
Stevanovic A., Kergaye C, Stevanovic J., “Environmental benefits of an adaptive traffic control system: assessment of fuel consumption and vehicular emissions,” Transportation Research Board Annual Meeting 2012, 12-0749, 2011.