Çift Rotor Tek Stator Asenkron Motor Prototip Tasarımı ve Eşdeğer Devre Parametrelerinin Bulunması


Abstract views: 96 / PDF downloads: 76

Authors

  • Ali Can Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  • Bayram Akdemir Konya Teknik Üniversitesi

DOI:

https://doi.org/10.59287/ijanser.939

Keywords:

Çift Rotor, Eşdeğer Devre, Asenkron Motor, Boşta Çalışma, Kilitli Rotor

Abstract

Günümüzde elektrikli araçlar oldukça önem kazanmıştır. Bugüne kadar elektrikli araçların tahrikinde birçok farklı tipte elektrik motoru kullanılmıştır. Daha az bakım masrafı, uzun ömürlü ve maliyeti düşük olması gibi üstünlükleri bulunan asenkron motor, elektrikli araçlarda kullanılmak için bazı avantajlarıdır. Fakat asenkron motoru sürmek için gerekli inverterler önemli hale gelmektedir. Bu makalede asenkron motor için bu inverter yükünü azaltacak ve mekanik diferansiyeli ortadan kaldıracak bir motor tipi üzerine çalışılmıştır.

Bu çalışmada 0,75 kW iki adet asenkron motorun klemens bağlantısını söküp, her bir faz bobinini diğer motorun faz bobini ile seri şekilde birleştirilmiş ve bu seri faz bobin gruplarını üçgen bağlantı yapılmıştır. Bu şekilde birbirinden bağımsız hareket edebilen çift rotorlu tek statorlu bir motor tipi elde edilmiştir. Bu tip bir motorun güç, hız, moment, verim ve güç katsayısı gibi büyüklüklerini hesaplamak ve test edebilmek için eşdeğer devre parametreleri bulunmuştur. Bunun DC, boşta çalışma ve kilitli rotor deneyleri gerçekleştirilmiştir. Birbirinden bağımsız dönebilen motor milleri motorun iki tarafında farklı kaymalar meydana getirmektedir. Dolayısıyla rotor devrelerinin güç çarpanı da (Cos) farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Motora ait eşdeğer devre çizilirken bu tespit dikkate alınarak rotor devreleri ayrı ayrı çizilmiştir.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Ali Can, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi

Elektrik ve Enerji Programı, Ermenek Meslek Yüksekokulu, Ermenek, Karaman, TÜRKİYE

Bayram Akdemir , Konya Teknik Üniversitesi

Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü /Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Konya, TÜRKİYE

References

Kartal, Mehmet Yasin. 3 faz asenkron motor verimlilik ve yenileme karlılık analizi. MS thesis. Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018.

McElveen, Robbie, and Mike Melfi. "Locked-rotor test methods for induction motors investigated." IEEE Transactions on Industry Applications 52.4 (2016): 3595-3602.

Sinha, S., et al. "Design and performance of a single stator, dual rotor induction motor." 2007 7th International Conference on Power Electronics and Drive Systems. IEEE, 2007.

Kelly, Donald H. "Double-rotor induction motor." IEEE Transactions on Power apparatus and systems 7 (1969): 1086-1092.

Platt, D., and B. H. Smith. "Twin rotor drive for an electric vehicle." IEE Proceedings B (Electric Power Applications). Vol. 140. No. 2. IET Digital Library, 1993.

Kelecy, Patrick M., and Robert D. Lorenz. "Control methodology for single stator, dual-rotor induction motor drives for electric vehicles." Proceedings of PESC'95-Power Electronics Specialist Conference. Vol. 1. IEEE, 1995.

AKDEMİR, Bayram, and Abdullah ÜRKMEZ. "REALISATION OF A SPEED ADJUSTMENT SYSTEM FOR SMALL THREE PHASE SQUARREL CAGE ASYNCHRONOUS MOTORS." Selçuk-Teknik Dergisi 10.1 (2011): 63-73.

Gastli, A. "Identification of induction motor equivalent circuit parameters using the single-phase test." IEEE Transactions on Energy Conversion 14.1 (1999): 51-56.

PEŞİNT, M. Adnan, ÜRKMEZ, Abdullah, (2004), Elektrik Makinaları II. Ankara: Milli Eğitim Basımevi

Çolak, İlhami. Asenkron motorlar. Nobel Yayın dağıtım, 2001.

Downloads

Published

2023-06-29

How to Cite

Can, A., & Akdemir , B. (2023). Çift Rotor Tek Stator Asenkron Motor Prototip Tasarımı ve Eşdeğer Devre Parametrelerinin Bulunması. International Journal of Advanced Natural Sciences and Engineering Researches, 7(6), 8–13. https://doi.org/10.59287/ijanser.939

Conference Proceedings Volume

Section

Articles